Hyttysansan sijoittaminen

Jotta hyttysansa toimii ja pääset haluamaasi lopputulokseen, ansa on sijoitettava oikein. Kun hyttysansa on oikein sijoitettu, hyttyset lentävät siihen ja jättävät pihalla olevat ihmiset rauhaan.

Mosquito Magnet ‑hyttysansan sijoittaminen

Parhaisiin tuloksiin päästäksesi sijoita hyttysansa näin:

Määritä hyttysten kehittymis- ja lepopaikat
Mosquito Magnet on sijoitettava hyttysten kehittymis- ja lepopaikkojen (seisovan veden, lätäkköjen, kuusikkojen, pensaiden jne.) ja ihmisten oleskelualueiden väliin, jotta hyttyset saadaan pyydystettyä ennen kuin ne löytävät ihmiset.

Sijoita ansa pois ihmisten luota
Sijoita ansa lähelle kehittymis- ja lepopaikkoja, kauas ihmisten oleskelualueilta. Yleensä riittävä etäisyys on n. 10–15 metriä. Liian pieni etäisyys saattaa johdattaa hyttyset oleskelualueelle.

Sijoita hyttysansa tuulen yläpuolelle hyttysten kehittymis- ja lepopaikkoihin nähden
Hyttyset lentävät vastatuuleen etsiessään ateriaa. Kun naarashyttynen on päässyt imemään verta, sen paino on tuplaantunut ja se liitelee myötätuuleen kehittymispaikalle.

Sijoita ansa avoimelle paikalle
Hiilidioksidi on ilmaa painavampaa ja pysyy siksi lähellä maan pintaa. Korkeaa heinä tai muu kasvillisuus heikentää hiilidioksidin leviämistä ja laitteen tehoa.

Sijoita ansa varjoisaan paikkaan
​Hyttyset eivät pidä auringon lämmöstä ja välttävät aurinkoisia paikkoja.

Hyttysansan ylläpitohuolto

Jotta Mosquito Magnet toimii parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää huolehtia sen ylläpitohuollosta.

 • Vaihda kaasupullo 21 päivän välein: 11 kg kaasupullo riittää keskimäärin 21 vuorokauden käyttöön.
 • Jos käytät R-Octenol-tehosteainetta, vaihde kapseli 21 päivän välein. R-Octenol-kapseli menettää vähitellen tehoaan eikä ansa houkuttele hyttysiä enää yhtä tehokkaasti.
 • Tyhjennä verkko hyttysistä, kun se on puolillaan. Mukana on aina eläviä hyttysiä, koska ne pysyvät hengissä verkossa 1–3 vuorokautta.
 • Laita verkko auringonpaisteeseen. Hyttyset kuivuvat ja kuolevat muutamassa tunnissa. Älä käytä hyönteismyrkkyä hyttysten tappamiseen, sillä myrkyn haju saa hyttyset karttamaan ansaa jatkossa.
 • Ansan sisälle (muualle kuin verkkoon) pääsee aina joitakin hyttysiä, joten ansa kannattaa puhdistaa esim. imurilla imukanavien ja hyttysverkkotilan kautta kerran kuukaudessa.
 • Verkko tukkeutuu kuolleiden hyttysten irronneista osista ja vaikuttaa imutehoon. Puhdista verkko vedellä, jotta ilma pääsee jälleen virtaamaan sen läpi. (Hyttyskannan vähentymisen huomaa siitä, että verkkoa ei tarvitse tyhjentää yhtä usein kuin aiemmin.)
 • Aloita jokainen kausi uudella verkolla ja puhdista se tarvittaessa. Käytön kannalta on hyvä olla käytössä kaksi verkkoa. Täydessä verkossa on aina mukana eläviä hyttysiä. Niiden tappamiseen ei saa käyttää hyönteismyrkkyä, sillä myrkyn haju vähentää saalista jatkossa. Verkko kannattaa sulkemisen jälkeen asettaa auringonpaisteeseen, jolloin elävät hyttyset kuolevat. Tällä välin käyttöä voi jatkaa vaihtoverkolla.
 • Kun ansa ei ole käytössä, se on hyvä peittää pussilla tai vastaavalla, ja sulkea sen suu tiiviisti. Ansan sisällä olevat hyttysenraadot houkuttelevat hämähäkkejä ja muita hyönteisiä laitteen sisään. Esim. hämähäkinseitit laitteen  sisällä vaikuttavat olennaisesti ilman virtaukseen ja voivat estää ansan käynnistymisen.

Talvisäilytys

On tärkeää, että Mosquito Magnet ‑laite säilytetään asianmukaisesti, kun hyttyskausi on ohi. Paras paikka laitteen säilytykselle on vaja, autotalli tms. tila, jossa on talvellakin vähintään peruslämpö.

Seuraavilla toimenpiteillä varmistat ongelmattoman käyttöönoton keväällä:

 1. Puhdista ansasta esim. imuroimalla sinne päässeet hyttyset sisäänvirtauskanavien sekä hyttysverkon kautta. Poista hyttysverkko (ja vanha R-Octenol-tehosteainekapseli) talvisäilytyksen ajaksi.
 2. Poista vanhat paristot paristokotelosta / irrota virtajohto / irrota akku (mallista riippuen).
 3. Peitä ansa pussilla tai vastaavalla, jotta muut hyönteiset, kuten hämähäkit, eivät pääse pesiytymään ansan sisälle.
   

Kevätkäynnistys

Kun lämpötila on noussut pysyvästi yli 10 °C, talven yli horrostilassa olleet hyttysen munat alkavat hautua. Naarashyttyset, jotka ovat viettäneet talven suojaisessa paikassa, kuten kellarissa tai puussa, heräävät ja laskevat munansa. Ota hyttysansa käyttöön seuraavasti:

 1. Poista suojapeite ja anna laitteen kuivua kunnolla ennen käynnistystä. Jos ilma on hyvin kostea, pidä laitetta auringonpaisteessa tai ota se sisätiloihin vuorokaudeksi ennen käynnistystä.
 2. Kiinnitä kaasuventtiili kaasupulloon.
 3. Laita paristot/akku paikalleen tai kiinnitä virtajohto. Lataa akku ennen paikoilleen laittoa.
 4. Avaa kaasuventtiili ja käynnistä laite normaalisti. Aloita uusi kausi puhdistetulla tai uudella verkolla (ja uudella R-Octenol-tehosteainekapselilla).
   

 

Jos hyttysansa ei toimi

Mosquito Magnet ‑hyttysansan vianetsintä

Jos Mosquito Magnet ‑hyttysansasi ei toimi kunnolla, tarkista seuraavat asiat. Katso myös laitteesi mallikohtaiset huoltovinkit.

Varmista, että 

 • nestekaasupullo ei ole tyhjä. Jos mahdollista, yritä käynnistystä myös toisella nestekaasupullolla.
   
 • kaasupulloa ei ole käytetty loppuun (epäpuhtaudet pullon pohjalta voivat tukkia ansan).
   
 • paineensäädin on oikein asetettu nestekaasupulloon (tarkat ohjeet käyttöohjeessa).
   
 • paineensäätimen liitokset eivät vuoda (saippualiuostesti).
   
 • ansa ei ole ollut sadettajan lähettyvillä (elektroniikka voi vahingoittua).
   
 • hyttysverkko on tyhjä.
   
 • ulkolämpötila ei ole ollut käyttöhetkellä liian alhainen (oltava yli 10 astetta).

Hyttysverkon ylläpito

Vaihda tai pese Mosquito Magnet ‑hyttysverkko tasaisin väliajoin. Verkon pitäminen puhtaana parantaa merkittävästi ansan toimintatehoa ja pidentää sen käyttöikää.

Vaurioitunut tai tukossa oleva verkko heikentää huomattavasti ilman virtausta ansan läpi. Suosittelemme pesemään hyttysverkon säännöllisesti, mieluiten 21 päivän välein kaasupullon vaihdon yhteydessä. Verkko kannattaa vaihtaa uuteen kauden alussa. Muista vaihtaa verkko myös aikoina, jolloin hyttyssaaliit ovat pienempiä.

Huono tai likainen verkko heikentää laitteen tehoa
Tukkoinen tai repeytynyt verkko heikentää ansan muodostamaa alipainetta, josta imu syntyy. Kun imuteho heikkenee, laite joutuu työskentelemään enemmän säilyttääkseen toimintatehonsa. Tämä aiheuttaa laitteelle ylimääräistä rasitusta.