Kuuluuko rapinaa? Hiiret ne siellä vipeltävät. Siimahännät tunkeutuvat ilmojen kylmetessä sisätiloihin ja aiheuttavat riesaa ihmisille. Varaudu ongelmaan ajoissa tai poista se tehokkaasti.

Victor-tuholaiskarkottimet

Makaat sängyllä, nukkumatti on vierailultaan myöhässä, eikä uni tule millään silmään. Juuri kun olet saamassa unen päästä kiinni, havahdut rapinan ääneen. Hiiri! Missä se on? Mitä se tekee? Meneekö tässä nyt koko yö? Se on ainakin varmaa, että se ei nuku ennen sinua, sillä hiiret ovat aktiivisimmillaan juuri yöaikaan.

Hiiriongelma vaivaa yleensä syksyn aikoihin, kun säät viilenevät ja siimahännät hamuavat lämpimiin sisätiloihin. Ja sinne ne myös usein viekkaasti pääsevät pujahtamalla mitä uskomattomimmista raoista ja väleistä. Esimerkiksi ihmisille viime vuosina yleistyneelle vitsaukselle, metsähiirelle, riittää muutamien millien kokoinen reikä sisäänpääsyyn. Hiiret ovat vikkelyytensä lisäksi myös taitavia kiipeilijöitä ja ovelia liikkujia. Ne osaavat huomaamattomasti rellestää talossa tai mökillä juuri silloin, kun ihmiset nukkuvat tai eivät ole paikalla.
 

Haitat

Söpöt pikku viiksiniekat, mitä haittaa niistä nyt voisi olla? Voi kuule, paljonkin!

Hiiret ovat jyrsijöitä ja jyrsijät nimensä mukaisesti kovia nakertamaan pilalle erilaisia ihmisille tärkeitä materiaaleja, aina huonekaluista lähtien. Esteettisten haittojen lisäksi ne voivat tuoda merkittäviä ongelmia rakennusten ja materiaalien toimintakykyyn esimerkiksi jyrsimällä muoviset vesijohtoputket poikki tai pilaamalla seinien eristevillat tekemällä itselleen sopivat kulkuväylät.

Materiaalivahinkojen lisäksi hiiret ovat hygieeninen ongelma. Siimahännät eivät todellakaan ole sisäsiistejä veijareita. Kaapissa olevat suolakeksit voivat saada epämiellyttävän kuorrutteen, kun hiiri on käynyt vierailulla ja jättänyt papanansa niiden päälle. Myös hajuhaitat ovat mahdollisia, sillä hiiren virtsa jättää rujon hajun jälkeensä.

Hiiret ovat myös terveydellinen riski sekä ihmisille että kotieläimille. Hiiret voivat levittää erilaisia virus-, bakteeri- ja loistauteja jättäessään jälkeensä eritteitä ruokaa etsiessään. Salmonella on esimerkki sairaudesta, jota hiiret voivat levittää.

Victor-jyrsijäkarkotin

Ratkaisu

Hiiriongelman voi joko hävittää tai ennaltaehkäistä. Mitään sen kummallisempia itsetehtyjä vippaskonsteja ei kannata viritellä. Myrkyillä hiiret voivat kuolla rakenteisiin, mikä aiheuttaa viikkoja kestävän raadoista lähtevän etovan hajun. Ja mikä vielä ikävämpää, myrkyt ovat turvallisuusriski lapsille tai kotieläimille. Siksi onkin järkevintä hankkia välineet, jotka poistavat ongelman, eivätkä aiheuta niitä.

Victor-hiirenloukut ja ‑hiiripyydykset ovat tehokkuutensa ja helppoutensa lisäksi turvallisia ja hygieenisiä ratkaisuja hiiriongelmiin. Esimerkiksi jämerän Victor Multi-Killin avulla voit hävittää peräti kymmenen hiirtä ennen kuin laite täytyy tyhjentää. Missään vaiheessa hiiriin ei tarvitse katsoa, saati sitten koskea. Myös muut loukut toimivat saman periaatteen mukaisesti. Valikoimassa on paljon eri vaihtoehtoja erilaisiin käyttötarkoituksiin, ja rotille on myös omat tehokkaat tuotteensa.

Vaikka jyrsijäongelmaa ei vielä olisi, ei se tarkoita sitä, etteikö siihen kannattaisi etukäteen puuttua. Erityisesti metsäalueiden lähistöllä oleville taloille tai mökeille kannattaa hyvissä ajoin ennen talven tuloa asentaa karkottimia. Sen suurempaa asennustyötä karkottimet eivät tosin tarvitse, vaan ne toimivat laittamalla pistorasiaan kiinni. Victorilta löytyy kolme erilaista karkotinta, jotka lähettävät korkeataajuista ääntä karkottaen sekä hiiret että rotat muille maille. Älä huoli, sinä tai lemmikkieläimesi ette ääntä kuule, mutta hiiret ja muut jyrsijät ymmärtävät sen jälkeen välttää sinun huusholliasi.