Ovatko hyttyset sadisteja vai väärinymmärrettyjä kanssaeläjiä? Hyttysasiantuntija kertoo miksi ja miten hyttyset valikoivat kohteensa.

Thermacell karkottaa hyttyset

Elämme jälleen sitä aikaa vuodesta, kun suomalaisten ihot alkavat punoittaa paukamista ja raapiminen on arkipäivää. Jokakesäiset kiusankappaleet lentelevät pihaterasseille ja mökkiverannoille häiriköimään. Puhumme siis tietenkin hyttysistä!

Miksi hyttyset sitten kiusaavat meitä ihmisiä? Kyse ei ole itikoiden ilkeästä luonteesta, vaan syyt ovat biologisia ja luonnollisia.

Rovaniemeläinen hyttysasiantuntija, luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela kertoo julkaisussaan syitä hyttysten verenhimolle.

”Parittelun jälkeen hyttysnaaras on valmis etsimään isännän veriateriaa varten. Hyvin harva hyttyslaji pystyy tuottamaan munia ilman veriateriaa, tai jos pystyykin, niin vain yhteen munimiskertaan”, Salmela kirjoittaa.

Uroshyttysiä eivät näin ollen ihmiset kiinnosta, vaan pistävät hyttyset ovat aina naaraita. Isännällä puolestaan Salmela viittaa lisääntymisen kannalta välttämättömiin uhreihin, joihin lukeutuvat niin me ihmiset kuin eläinkuntamme jäsenetkin.

”Vertaimevät hyttyset eivät koskaan liene erikoistuneet vain yhteen isäntäeläimeen, mutta useimmat lajit suosivat esimerkiksi joko nisäkkäitä tai lintuja.”

Sopivan uhrin löytämisessä on monta muuttujaa

Kuinka hyttysnaaras sitten löytää sopivan uhrin? Esimerkiksi tuulen suunnalla on väliä, kun itikka lentelee aistit herkkinä metsästysretkellään.

”Hyttynen käyttää etsimisessä haju-, näkö- ja lämpöaistia, ja näiden merkitys vaihtelee etäisyyden mukaan. Isäntää etsiessään hyttynen lentää vastatuuleen tuulennopeuden ollessa alle 1 m/s, koska vastatuuleen lentäessä todennäköisyys haistaa uhri hiilidioksidin perusteella on suurin.”

”Hyttyset pystyvät paikantamaan uhrinsa hiilidioksidipitoisuuksien pienten eroavaisuuksien perusteella. Hieman lähempänä hyttynen voi aistia myös muita hajuja, joita erittyy varsinkin iholta, sekä lämpöä ja vesihöyryä.”

Uhria valikoidessa myös väreillä on väliä. Itikat suuntaavat ennemmin tummien kuin vaaleiden värien perässä. ”Myös liike, muoto ja väri vaikuttavat isännän tunnistamisessa. Kokeiden perusteella hyttyset reagoivat etenkin siniseen, mustaan ja punaiseen. Valkoinen tai keltainen houkuttelevat niitä vähiten.”

Kun hyttynen on päässyt iholle, se ensin kokeilee pintaa imukärsällään. Kun sopiva lähellä ihon pintaa oleva hiussuoni on löytynyt, ateriointi voi alkaa. Tuossa yhteydessä iholle pääsee pieni määrä hyttysen sylkeä.

”Hyttysen erittämä sylki onkin syy veriaterian jälkeiseen paukamien nousuun, punoitukseen ja kutiamiseen. Veren imemisestä vastuussa ovat kaksi pumppua, jotka sijaitsevat hyttysen päässä. Imeminen kestää joitakin kymmeniä sekunteja.”

Hyttynen pistää

Thermacell Perimeter ‑hyttyskarkotinsarja

Thermacell suojaa tehokkaasti hyttysiltä tänäkin kesänä

Thermacell on helpoin ja tehokkain tapa välttyä hyttysten uhriksi joutumiselta. Thermacell-hyttystorjuntalaitteen avulla nautit kesästä omilla ehdoillasi, vietitpä aikaa sitten kotipihalla, mökillä, terassilla tai verannalla. Laite karkottaa hyttyset tehokkaasti, ja sinun tehtäväksesi jää Suomen suvesta nauttiminen sen kaikessa loistossa.

Thermacell-tuoteperheeseen kuuluu kolme erilaista laitetta. Perinteinen malli on suunniteltu on kätevä perusmalli. Näyttävä pöytämalli on omiaan koristamaan kotiterassia tai kesämökin kuistia.

Kesän 2020 uutuusmalli Thermacell Perimeter on hyttystorjuntalaitesarja, jota myydään kahden laitteen pakkauksissa. Laitteet työnnetään maahan tai kiinnitetään ulkorakenteisiin, jolloin useamman laitteen avulla voidaan laajentaa vaikutusaluetta ja torjuahyttyset halutun kokoiselta ja muotoiselta ulkoalueelta.

Tutustu Thermacell Perimeter ‑uutuusmalliin tästä.

Etsi lähin jälleenmyyjä