Sinunkin pihastasi saattaa löytyä ongelmakohtia, joiden hoitaminen tuntuu työläältä ja jopa mahdottomalta. Puutarhuri Mervi Lehtonen antaa neuvot klassisten ongelmakohtien hoitamiseen. Tärkeintä on ennakointi eli säännöllinen hoito, mutta jos ongelmia pääsee syntymään, voit selättää ne näiden niksien avulla.

EGO-akkuruohonleikkuriEGO Power+ ‑akkuruohonleikkurilla saat ajettua kaltevankin nurmikon kätevästi. Suuren keräyssäiliön ansiosta leikkuria ei tarvitse olla jatkuvasti tyhjentämässä, vaan voit leikata ruohikkosi keskeytyksettä. Voit säätää itsevedon juuri sinulle ja nurmikollesi sopivalle nopeudelle. Voit valita, haluatko silputa, kerätä vai puhaltaa leikkuujätteen sivulle.

Miten hoidan jyrkässä rinteessä olevaa nurmikkoa?

Todella jyrkän nurmikon leikkaaminen onnistuu parhaiten siimaleikkurilla. Jos kiinnität ruohonleikkuriin narun, sen kanssa on helpompi vetää laitetta rinteessä ylös alas. Kaltevassa nurmikossa on myös kuivumisriski. Rinne kuivuu tasamaata nopeammin, kun vesi juoksee siltä alas.

Itse istuttaisin kaltevaan kohtaan pensaskasvillisuutta nurmikon tilalle. Suosittelen seppelvarpua, angervoa tai tuiviota. Seppelvarpua käytetään usein juuri rinnepaikoissa, sillä se juurtuu taipuvista oksistaan uudestaan ja silloin multa ei valu niin helposti alas. Myös vuorenkilpeä näkee esimerkiksi vanhojen maakellareiden katolla.

Kukkapenkit siistitään kunnolla vain kaksi kertaa kasvukaudessa, mutta nurmikkoa pitää ajaa jopa kaksi kertaa viikossa. Nurmi on ehkä puutarhan työllistävin alue, ja siksi hyvään ruohonleikkuriin kannattaa panostaa. Työkin on silloin paljon hauskempaa!

Mitä teen ylikasvaneelle pensasaidalle?

Normaali leikattava ja muodossa pidettävä pensasaita tulisi leikata kerran vuodessa. Itse leikkaan pensaat juhannuksen jälkeen, kun kasvu on pysähtynyt, niin muoto pysyy pidemmän aikaa siistinä. Monet leikkaavat pensasaidan kaksi kertaa kaudessa. Ensimmäinen kerta kannattaa tehdä keväällä ennen kasvun alkua, ennen kuin silmut ovat auenneet.

Jos haluat pitää pensaan korkeana ja isona, homma ei ole helppo: pitää olla jakkaraa, tikasta ja telineitä. Silloin pensasleikkurin kannattaa olla pitkävartinen ja akkukäyttöinen, sillä se on vähän kevyempi kuin polttomoottorilaite.

Jos pensasaita on huonokuntoinen mutta se kestää leikkauksen, leikkaa se alas aikaisin keväällä, ennen lehtien puhkeamista. Sitten vain lannoitat ja annat uutta multaa, niin aita saa lisää kasvuvoimaa.

EGO-Multi-Tool-pensasleikkuri

Akkukäyttöisellä EGO Power+ ‑pensasleikkureilla voit leikata tuuheampiakin pensasaitoja, joissa on paksuja oksia. Terän pään suojus estää seinien ja aitojen vahingoittumisen. Multi-Tool-pensasleikkurilla korkeat pensasaidat voi trimmata ilman tikkaita, joten työn saa tehtyä nopeammin ja turvallisemmin. Terän voi asettaa 12 kiinteään leikkuukulmaan, jolloin pensasaidan sivujen ja päälliosan leikkaaminen helpottuu huomattavasti.

EGO-Multi-Tool-oksasaha

Akkukäyttöisellä EGO Power+ ‑moottorisahalla teet jopa 450 sahausta ilman latausta. Ylikasvaneeseen pensasaitaan ja kuusiaitaan voi myös käyttää Multi-Tool-oksasahaa, joilla saa katkaistua puiden oksat nopeasti ja tehokkaasti. Kun yhdistät sahan hiilikuituiseen jatkovarteen, yletyt yläoksiinkin ilman tikkaita. 10" laipalla varustetulla oksasahalla voit karsia oksat ilman tikkaita, maassa seisoen.

Mikä on paras tapa karsia piikikäs orapihjala tai ruusupensas?

Ensinnäkin, pukeudu sellaisiin vaatteisiin, mistä piikit eivät mene läpi. Nahkahanskat ovat tosi hyvät, mutta itse käytän ruusujen ja orapihlaja-aitojen käsittelyssä varrellisia hitsarin hanskoja. Puutarhaliikkeissä myytävät ruusuhanskat voivat olla liian ohuita, niistä piikit menevät läpi.

Etene työssä systemaattisesti. Itselläni on kainalossa iso vati, johon kerään oksat jo aidan päältä. Silloin risuja ei tarvitse missään vaiheessa puristaa niin, että piikit menevät kämmenestä läpi. Kun keräät oksat ja risut heti pinnalta, näet myös, onko oksien alle jäänyt joku töyhtö. Silloin on heti helppo vetää vielä pintapuoli pensasleikkurilla.

Orapihlajan piikkisiä oksia ei kannata kerätä käsin maasta ja yrittää sulloa niitä säkkiin, silloin ainakin saa piikit käsiinsä. Jätesäkkeihin en orapihlajan oksia ja piikkejä keräisikään, mieluummin vaikka suursäkkiin. Parasta olisi haravoida oksat ison pressun päälle ja vetää ne siitä suoraan peräkärryyn, jolloin ne on helppo kuljettaa asiaankuuluville puutarhajätteen keräyspaikoille.

Miten pelastan ylikasvaneen kuusiaidan?

Täydellinen kuusiaita näyttää samettiselta, koska sitä on leikattu kaksi kertaa vuodessa heti alusta alkaen. Kuusiaita vaatii työstöä, sen tulisi olla kapea ja kasvua tulisi jäädä joka suuntaan vai muutama sentti. Kuusiaitaa tulisi leikata ensimmäisen kerran heti istutuksesta seuraavana vuonna.

Jos aitaa leikkaa vain joka toinen vuosi, latvaosion runkokasvu ehtii niin paksuksi, että siistimiseen tarvitaan jo moottorisahaa. Vuosittain leikatessa selviää pensasleikkurin kanssa.

Kannattaa kuitenkin aina pohtia erilaisia vaihtoehtoja. Kuusiaitaa vain pitää leikata joka vuosi, jos sen haluaa pitää kauniina. Siinä menee aikansa eikä aita koskaan tule aivan täydelliseksi, mutta se pysyy siistinä.

Kaikkia havuja leikataan ”ämmästä ämmään” eli maaliskuusta marraskuulle. Etelässä maaliskuu saattaa olla turhan myöhäinen, sillä kuusi saattaa jo kukkia silloin etelän puolelta. Tuijaa on vaikea leikata, jos se jo kukkii, sillä leikkaaja saa helposti liika-annoksen siitepölyä. Marraskuu on ylipäätään hyvää aikaa leikata havuja.

Jos kuusiaita on aivan ylikasvanut eikä sitä ole leikattu vuosiin, ei sille ole paljon tehtävissä. Silloin olisi ehkä viisainta sahata rungot moottorisahalla tyvestä poikki. Sen jälkeen pitäisi kaivaa kaivinkoneella juuret ulos ja laittaa uudet taimet maahan. Tämä on kuitenkin aivan viimeinen vaihtoehto.

Mikä on fiksuin tapa käyttää ruohotrimmeriä?

Itse tykkään leikata ruohotrimmerillä kiveyksen vierestä ja saumojen välistä. Sillä saa helposti siistittyä rikkaruohoja ja sammalta. Se ei välttämättä ole pitkäaikainen huvi, mutta jos saumojen väleistä repii rikkaruohoja ulos, mukana tulevat myös saumausaineet ja sora. Trimmerillä saa nopeasti siistin näköistä.

Salainen kikka trimmerin käyttöön on se, että laitat puutarhaan pystyyn tikkuja sellaisiin paikkoihin, joissa kasvaa joku kukkanen. Näin kukaan muukaan ei pöristele vahingossa arvokkaita kasveja trimmerillä poikki.

Kun rajaat istutusalueet selkeästi, niin vaaraa väärien kasvien leikkaamisesta ei ole. Istuta kukkaset sinne, mihin ne kuuluvat ja nurmikko sinne, missä sen kuuluu olla.

Ruohotrimmeriä ja ‑leikkuria koskee sama ohje: on viisasta hoitaa homma maltilla. Helteellä nurmikkoa ei saa leikata aivan matalaksi, vaan kuivana aikana korret kannattaa jättää hiukan pidemmiksi niin nurmikko ei ruskistu niin herkästi.

Samaa ilmiötä voi toisaalta käyttää hyväkseen juuri kiveyksen pinnan siistimisessä. Kun leikkaat ihan kivipintaa myöten ja käytät ruohotrimmeriä vinottain, varret piiskautuvat alas aivan matalalta. Silloin pitää olla varovainen ja tietysti käyttää suojalaseja, sillä kivet saattavat lentää pitkin poikin.

EGO-trimmeri

Akkukäyttöinen EGO Power+ ‑trimmeri tarjoaa polttomoottoritrimmereiden suorituskyvyn ilman melua ja kaasuja. Voit siistiä pihaa naapureita häiritsemättä.

EGO ‑akkukäyttöinen ruohonleikkuri

Kaikissa EGO Power+ ‑ruohonleikkureissa voit valita, haluatko silputa vai kerätä leikkuujätteen. Keräys jättää pihakivetyksen puhtaaksi nurmisilpusta. Ja kun olet valmis, leikkuri taittuu kasaan hetkessä, jolloin se on helppo puhdistaa ja varastoida.

Miten saan kiveysten reunat siisteiksi?

Nurmen reunamille, vaikka pihapolun varrelle, muodostuu joskus ruohonleikkurin renkaan levyinen ”turvavyöhyke”. Esimerkiksi muurin viereen voi rakentaa kapean kiveyksen, joka upotetaan aivan nurmen tasalle. Silloin ruohonleikkurin toisella renkaalla voi ajaa sen päältä eikä nurmikon reunaan jää reunatupsua.

Roskien sylkemissuunnan pystyy määrittelemään ruohonleikkurilla ajaessa. Jos nurmikonsiemenet ja silppu lentävät sorakäytävälle, se heinittyy ja se taas tietää lisää töitä puutarhurille. Jos nuoriso huolehtii pihan nurmikon ajamisesta, kannattaa neuvoa, miten päin kannattaa leikata.

Kiveysten nurmikkoreunat ovat yllättävästi pihan herkkiä alueita. Ne ovat hyvin alttiita kuivumiselle, sillä usein niiden alla on sorakerros. Kiveys tehdään soran päälle ja usein sitä on myös 10 senttiä kiveyksen ulkopuolella. Siinä kohtaa multaa on siis vain vähän. Rakentajat jättävätkin usein 5–10 sentin sorakerroksen maanpintaan asti, eivätkä kylvä tai laita siirtonurmikkoa siihen kohtaan.

Artikkelin asiantuntija on puutarhuri Mervi Lehtonen Kukkea Pihasta. Lehtonen on myös arboristi, puistopuutarhuri ja puutarhamerkonomi. Katso lisää: kukkeapiha.fi

Tutustu akkukäyttöisiin EGO Power+ ‑puutarhakoneisiin täällä.

Etsi lähin EGO Power+ ‑jälleenmyyjä.