Hyttysen elämä ei ole pitkä, mutta silti siihen ehtii mahtua monta eri vaihetta. Hyttysasiantuntija perehdyttää meidät hyttysten elämän kiertokulkuun sekä siihen, missä hyttysiä yleensä esiintyy.

Hyttyset parittelevat

Iniseekö korvissa? Todennäköisesti kiusaajasi on elänyt lyhyen ja kostean elämän, jossa parittelu on esittänyt isoa osaa.

Puhumme tietenkin hyttysistä, joiden kaikkien täydellinen elinkierto käsittää neljä eri vaihetta: muna, toukka, kotelo ja aikuinen. Toisin sanottuna ne ovat holometabolisia, kuten kaikki muutkin kaksisiipiset hyönteiset.

Rovaniemeläinen hyttysasiantuntija, luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela kertoo julkaisussaan muun muassa siitä, miten hyttysten elämän kiertokulku käytännössä etenee.

”Useimpien lajien hyttyskoiraat muodostavat soidinparvia, joissa voi olla kymmeniä tai satoja yksilöitä. Soidinparveilu tapahtuu tyypillisesti ilta- tai aamuhämärässä, jonkin ’merkin’ päällä, joka edes jonkin verran erottuu muusta ympäristöstä (pensas tai ympäristöä vaaleampi/tummempi kohde). Koiraat tunnistavat naaraan tuntosarvillaan lentoäänen taajuuden perusteella ja ottavat naaraan ilmassa kiinni jaloillaan”, Salmela kirjoittaa kattavassa julkaisussaan.

Muutamasta sekunnista noin minuuttiin kestävän parittelun aikana koiras luovuttaa naaraalle siittiöpaketin, jonka naaras säilöö varastoon. Jotta naaras pystyy munimaan, se tarvitsee proteiinia, jota se saa imemällä verta muun muassa ihmisistä.

Mielenkiintoinen fakta on myös se, että parittelun yhteydessä koiras erittää ns. matronae-ainetta, joka estää naaraan parittelun muiden koiraiden kanssa. Koiras sen sijaan voi paritella useita kertoja.

Vesi on hyttyselle elintärkeä ympäristö

Parittelun jälkeen naaras munii munansa, joita on yleensä useita satoja. Se, kuinka kauan toukkien munista kuoriutuminen kestää, riippuu hyttyslajista. Yhteistä toukille on kuitenkin se, että ne elävät vedessä.

”Hyttysten toukat tarvitsevat kehittyäkseen aina vesielinympäristön. Koska hyttystoukat ovat suhteellisen suuria ja erittäin näkyviä, ovat ne herkkiä kalojen saalistukselle. Tästä syystä hyttystoukkia ei juurikaan esiinny isommissa vesissä.” 

Siksi siis hyttyset usein piinaavat meitä ihmisiä siellä, missä on vettä tai kosteaa. Aina siihen ei edes tarvita luontoäidin apua. Myös ihmiset voivat tarjota hyttysille otolliset elinolosuhteet.

"Hyttystoukkia voi tavata pienistä kalliolampareista tai puiden onkaloista, joihin kerääntyy vettä, sekä tiettyjä lajeja myös lukuisista ihmisen luomista vesikokoumista (hylätyt autonrenkaat, vesisaavit, lintualtaat tai jopa sisätilojen viemärit). Eräät lajit kestävät hyvin suolapitoisuutta ja niitä tavataan merenrantakosteikoilla.”

Vedessä vietettävän toukkavaiheen pituus on viikosta muutamaan viikkoon riippuen mm. siitä, minkä lämpöisessä vedessä toukka pääsee polskimaan. Tämän jälkeen on kehittyvällä hyttysellä vuorossa kotelovaihe. Se on suhteellisen lyhyt ja kestää korkeintaan muutamia päiviä. Sitten aikuinen hyönteinen työntyy pää edellä ulos kotelosta ja jää hetkeksi veden pinnalle kovettamaan siipensä.

”Yleensä koiraat kuoriutuvat hieman naaraita aikaisemmin. Ne ovat valmiit paritteluun vasta, kun niiden takaruumiin kärki sukuelimineen on kiertynyt 180 astetta.”

Siitä lähtee jälleen uusi ruljanssi liikkeelle, ja tähän vaiheeseen asti selvinneet hyttyset elävät elämäänsä tuttuun tapaan: koiraat etsivät naaraita paritteluleikkeihin, naaraat etsivät ihmisiä munimisen mahdollistamiseen.

Hyttyset munivat kosteikoihin

Thermacell-hyttystorjuntalaite

Toimi nopeasti – aikuiset hyttyset ovat jo täällä!

Edellä kuvailtu hyttysten synnytyshulabaloo on jo täyttä häkää vauhdissa, ja sen riivaavat lopputulemat ovat ehtineet pistää ärräpäät lentelemään lämpimästä alkukesästä nauttivien suomalaisten kidoista.

Hyttyset voi kuitenkin helposti eristää viettämään elämäänsä jossain muualla kuin siellä, missä itse ottaa kesästä kaiken irti.

Thermacell-laitteet saavuttivat kesällä 2019 suuren suosion. Laitteiden suosio ei yllätä, sillä niiden tehokkuus ja vaivattomuus ovat vertaansa vailla. Yksi laite karkottaa hyttyset tehokkaasti jopa 20 neliömetrin alueelta.

Tavaratalot ja päivittäistavarakaupat varautuivat uuteen hyttyskauteen, ja vielä tällä hetkellä kauppojen hyllyiltä on saatavilla Thermacell-laitteita. Odotettavissa on kuitenkin ostajaryntäys viimeistään juhannusviikolla, kun monet hengähtävät hetkeksi töiden parista ja kirmaavat kesälaitumille.

Ole siis nopea ja vietä kesä vaivattomasti ilman hyttysiä!

Lue lisää Thermacellin ominaisuuksista täältä.
Etsi lähin jälleenmyyjä täältä.